De bijbel van de Japanse keuken
Zoals ik eerder heb gedeeld op mijn site en in mijn blog van 13 juli 2024, ben ik dol op Japans eten en koken. Tot nu toe had ik al twee boeken in de kast staan: Culinair genieten Japans en Japans Koken van Harumi Kurihara. Maar eerlijk gezegd, beide boeken voldeden niet helemaal aan mijn verwachtingen. Het boek Culinair genieten Japans was bijvoorbeeld wat klein en de recepten in Japans Koken waren vaak wat te complex voor een gezin met twee kinderen. De ingrediënten waren vaak moeilijk te vinden in Nederland, waardoor ik maar een stuk of vier recepten overhield die ik regelmatig maakte. Bij de AH app vond ik een prima recept voor een poké bowl en voor okonomiyaki, en online stuitte ik op een leuk recept voor tamagoyaki – maar dat was het dan wel.
We wilden graag gezonder en lekkerder eten. En met 'lekkerder' bedoel ik vooral dat we geen fan zijn van de Nederlandse keuken. Maar ja, vind maar eens iets wat snel en makkelijk te maken is.
Tot ik eind september de Bijbel van de Japanse Keuken van Tosao van Coevorden tegenkwam bij de Xenos. Ik pakte het inkijkexemplaar en was meteen enthousiast. Toch besloot ik het boek niet zelf te kopen. Ik vertelde het aan mijn man, en je raadt het al: vorige week zaterdag kreeg ik het boek als verrassing! Hoe leuk is dat?
Mijn plan is nu om wekelijks een nieuw recept uit dit boek uit te proberen. Woensdag 6 november maakte ik het recept voor okonomiyaki, een hartige pannenkoek met kool en spek. Ik besloot het recept een beetje te combineren met het recept dat ik eerder uit de AH app haalde, en eerlijk gezegd, het was nog lekkerder dan de vorige keer! Ik ben dus erg benieuwd naar de andere recepten. Jullie kunnen ze vanzelf zien voorbij komen op mijn Instagram @hello_daphne_nl.
Wat is er zo fijn aan de Japanse keuken?
Wat ik en mijn gezin zo fijn vinden aan de Japanse keuken, is dat het over het algemeen voedzaam en erg lekker is. De Japanse keuken draait niet alleen om het bereiden van gerechten, maar ook om het vieren van de natuur en het omarmen van seizoensgebonden ingrediënten. Dit wordt shun genoemd. Elk seizoen brengt unieke smaken en ingrediënten, waardoor je leert te koken met wat er op dat moment beschikbaar is. Het is een mooie manier om de seizoenen niet alleen in je huis, maar ook in je keuken te beleven.
Daarnaast vind ik het interessant hoe de Japanners fastfood presenteren als een maaltijd van hoge kwaliteit, en ik kan je zeggen: dat is het ook echt. In Japan heb je bijvoorbeeld de keten Yoshinoya, die de lekkerste bowls serveert, zoals de beef sukiyaki hot pot meal, black curry met ei en rijst, of een pork bowl. Het is verrassend hoe je in zo'n fastfoodketen zulke smakelijke en voedzame gerechten krijgt voor een redelijke prijs. Zo'n beef sukiyaki hot pot meal kost bijvoorbeeld ¥877 (ongeveer €5,30). Je zou daar bij de McDonald's nu nog net een Happy Meal voor kunnen krijgen, maar geloof me, qua smaak en voedingswaarde kun je daar niet mee vergelijken.
Wat maakt deze Bijbel van de Japanse Keuken zo fijn?
Wat ik zo fijn vind aan de Bijbel van de Japanse Keuken, is dat de recepten echt haalbaar zijn. De ingrediënten zijn te vinden bij een goede supermarkt, een goed gevulde toko, of een Aziatische groothandel. Dit maakt het koken veel makkelijker en leuker. Wat ook handig is, is dat de recepten duidelijk aangeven of het een bijgerecht of hoofdgerecht is, voor hoeveel personen het bedoeld is en hoeveel tijd je kwijt bent.
Wat ik daarnaast zo waardeer, is dat het boek gebruik maakt van ingrediënten die ik al in huis heb, zoals sojasaus, miso, dashi, sake en mirin. Dit maakt het koken een stuk eenvoudiger, omdat je niet telkens op zoek hoeft naar exotische ingrediënten. Bovendien worden er enkele basistechnieken en recepten uitgelegd die ik miste in de boeken die ik eerder had. Dit maakt dat ik nu eindelijk echt zelfverzekerd aan de slag kan in de Japanse keuken.
Kortom, dit boek heeft mij echt geholpen om de Japanse keuken op een toegankelijke manier in mijn eigen keuken te brengen. En ik ben enthousiast om de komende tijd nog meer recepten uit te proberen – jullie zullen het vast zien op mijn social media!