Wat is Scrum en waarom zou je het gebruiken?


28 Okt 2024

Wat is Scrum en waarom zou je het gebruiken?

Wat is Scrum en waarom zou je het gebruiken?

Zoals ik eerder beloofde in een post op Instagram, kom ik vandaag terug op Scrum. Voor wie er nog niet mee bekend is: Scrum is een raamwerk dat teams helpt om effectief samen te werken, vooral bij projecten waar veel veranderingen optreden. Het werd begin jaren ’90 ontwikkeld door Ken Schwaber en Jeff Sutherland en is sindsdien uitgegroeid tot een populair raamwerk vooral binnen de tech- en softwarewereld.

Wat is Scrum precies?

Scrum is officieel vastgelegd in de Scrum Gids, waarvan de laatste versie dateert uit november 2020. In deze gids wordt Scrum omschreven als een lichtgewicht raamwerk dat mensen, teams en organisaties helpt om complexe problemen aan te pakken en waarde te creëren door middel van aanpasbare oplossingen.

In eenvoudige termen: Scrum biedt structuur en flexibiliteit om teams te helpen doelen te behalen zonder vast te zitten aan een rigide plan. Hoewel Scrum vooral in de tech- en softwaresector populair is, kan het in veel verschillende industrieën worden toegepast.

Waarom Scrum gebruiken?

Scrum is ideaal voor projecten die veel onzekerheden of veranderingen met zich meebrengen. Het stelt teams in staat om zich snel aan te passen aan nieuwe inzichten of omstandigheden, waardoor ze flexibel blijven. Dit maakt het een uitstekende keuze voor projecten zoals productontwikkeling, waar innovatie en continue verbetering centraal staan.

Hoe werkt Scrum?

Scrum is gebaseerd op twee principes: empirisme en lean denken.

  • Empirisme betekent dat kennis voortkomt uit ervaring en dat beslissingen worden genomen op basis van wat bekend is.
  • Lean denken draait om het verminderen van verspilling en focus op wat echt belangrijk is.

In Scrum heb je een aantal belangrijke rollen:

  • De Scrum Master: deze persoon zorgt ervoor dat het team efficiënt werkt en obstakels uit de weg ruimt.
  • De Product Owner: bewaakt de visie van het eindproduct en bepaalt de prioriteiten binnen het project.
  • Het Development Team: de mensen die het werk daadwerkelijk uitvoeren. Dit zijn niet alleen programmeurs, maar iedereen die bijdraagt aan het project. Een Scrum-team bestaat bij voorkeur uit 10 personen of minder.

Sprint en Scrum events?

Een Sprint is een vaste tijdsperiode (maximaal een maand) waarin een team aan specifieke doelen werkt. De constante lengte van de sprints zorgt voor een vast ritme. Zodra een sprint eindigt, begint de volgende meteen. Binnen elke sprint zijn er verschillende gebeurtenissen die het proces ondersteunen:

  1. Sprint Planning: Het team plant het werk voor de komende sprint en stelt doelen. Dit duurt maximaal 8 uur voor een sprint van een maand.
  2. Daily Scrum: Een dagelijkse meeting van maximaal 15 minuten waarin de voortgang wordt besproken en eventuele aanpassingen worden gedaan.
  3. Sprint Review: Aan het einde van de sprint presenteert het team de resultaten aan de belanghebbenden en bespreekt het wat er goed ging en wat er kan worden verbeterd.
  4. Sprint Retrospective: Dit is het moment waarop het team reflecteert op het proces en kijkt naar manieren om de kwaliteit en efficiëntie te verbeteren.

Mijn ervaring met Scrum

In februari begon ik met Scrum toen ik nog niet zeker wist welke richting ik op zou gaan na mijn vorige baan. Het leek me handig om een Scrum-certificaat te behalen, zeker als ik weer in development zou werken. Hoewel ik een tijdje vrij was, kwam het leven – zoals dat vaak gaat – ertussen. Zieke kinderen, zelf ziek zijn, en zelfs een val van de trap hielpen niet bepaald mee aan mijn focus.

Nu, met mijn eigen bedrijf, is Scrum misschien minder noodzakelijk, maar ik wil het toch afronden. Ik heb er al tijd en moeite in gestoken, en het zou zonde zijn om het te laten liggen. Dus ben ik bezig met oefenexamens, en zodra ik me zeker genoeg voel, zal ik het examen afleggen en hopelijk het certificaat behalen!

Wish me luck!



Terug