De verrassende impact van mijn zonnepanelen op mijn onderneming


09 Sep 2024

De verrassende impact van mijn zonnepanelen op mijn onderneming

Wat hebben zonnepanelen met je onderneming te maken? 
Niet veel, dacht ik, of eigenlijk helemaal niets. De zonnepanelen hebben we in 2019 privé aangeschaft, toen hadden we allebei nog geen KvK-inschrijving. Het was mij wel bekend dat je, om de btw op de installatie van zonnepanelen terug te vragen, tijdelijk een btw-nummer moest aanvragen. Zogezegd, zo gedaan, en voor zover ik wist, was het na de afhandeling van de btw-teruggave afgesloten.

Totdat ik, na de inschrijving van Hello Daphne bij de KvK, niets hoorde van de Belastingdienst. Van mijn man wist ik namelijk dat je binnen twee weken een brief zou krijgen van de Belastingdienst met daarin je btw-nummer. Dat hadden ze me ook bij de KvK verteld. Maar die brief kwam maar niet. Dus ik logde in op 'Belastingdienst Zakelijk' en tot mijn grote verbazing zag ik daar een btw-nummer staan. Toen heb ik de Belastingdienst gebeld, en de dame aan de lijn vertelde dat ik geen nieuw btw-nummer had gekregen omdat ik er al eentje had voor de zonnepanelen.

Oké, fijn om te weten, maar het had toch handig geweest als ik hierover geïnformeerd was. Ik ging er immers vanuit dat alles al was afgehandeld. Maar goed, ik had mijn btw-nummer en dacht dat daarmee de kous af was.

Helaas bleek dat niet het geval te zijn. Op zaterdag 7 september viel er deze brief op de mat, zowel voor mij als mijn man.

brief belastingdienst

Geregistreerd voor de KOR?

Misschien handig om even uit te leggen wat de KOR is voor mensen die dat niet weten:
De Kleineondernemersregeling (KOR) is een regeling voor ondernemers met een lage omzet, waarbij je geen btw hoeft te berekenen aan je klanten. Dit kan je administratie vereenvoudigen, omdat je geen btw-aangifte hoeft te doen. Je kunt dan echter ook geen btw terugvragen over zakelijke kosten. Vanaf 2025 veranderen de regels voor de KOR, zoals de voorwaarden of drempels voor deelname. De brief die ik ontving, ging hierover.

Maar ik had me nooit voor de KOR aangemeld. Mijn man wel. Hoe kan dit dan, vroeg ik me af, want je moet je hier toch zelf voor aanmelden? Het gaat niet automatisch als je een bedrijf start. En daar zat precies het addertje onder het gras. Bij het inloggen op mijn belastingdienstportaal stond er niets over de KOR, dus ik ging verder zoeken op internet. Uiteindelijk stuitte ik op deze informatie:

site goede start met de belastingdienst

Dit komt af van: goedestartbelastingdienst.nl

Wij hebben zonnepanelen laten plaatsen in september 2019 en de aangifte is gedaan in oktober 2019. Dus per 31 december 2019 was ik automatisch aangemeld voor de KOR.

Nu hoor ik mensen denken: "Had je je maar beter moeten inlezen." Dat is misschien wel zo, maar waarom stuurt de Belastingdienst werkelijk overal berichten over via de app en brieven, en laten ze zoiets belangrijks onbenoemd? Dat begrijp ik echt niet. Toen ik belde over mijn btw-nummer, werd alleen gezegd dat het overbleef van de zonnepanelen. Maar kennelijk was het te veel moeite om ook te melden dat ik automatisch onder de KOR viel.

Als ik die brief niet had ontvangen, had ik waarschijnlijk gewoon facturen met btw verstuurd, wat niet mag, en had ik in oktober aangifte gedaan. Waarschijnlijk was ik er dan achter gekomen, omdat er geen eerste aangifte klaar zou staan.

Waarom niet deelnemen aan de KOR?

Wil je niet deelnemen aan de KOR? Schrijf je dan uit, zou je denken. Dat wil ik inderdaad niet, omdat mijn doelgroep voornamelijk bedrijven zijn, en die willen een btw-factuur, die ik nu niet mag maken. Uitschrijven kan echter alleen per kwartaal, en de deadline om me per 1 oktober uit te schrijven, was 3 september. Sterker nog, als ik het had geweten, had ik me vóór 3 juni moeten uitschrijven om bij de start van mijn bedrijf op 1 juli geen deel meer uit te maken van de KOR.

Omdat ik niet wist dat ik hiervoor was aangemeld, betekent dit dat ik pas per 1 januari 2025 uit de KOR kan stappen. Tot die tijd kan ik geen btw-facturen maken, hoef ik geen btw af te dragen, kan ik geen btw terugvragen, en loop ik de starters- en zelfstandigenaftrek mis dit jaar. Bovendien moet ik, wanneer ik me uitschrijf uit de KOR, weer btw betalen over de saldering van zonne-energie.

Dit is op zich makkelijk op te lossen: we kunnen alle energie op naam van mijn man zetten, die ook onder de KOR valt en er niet uit wil stappen, of we maken gebruik van het forfait. Dat moeten we nog even uitzoeken, even goed kijken wat het meest in ons voordeel is.

Blij ben ik hier dus zeker niet mee, want ik had zelf nooit voor de KOR gekozen.

Waarom deze blog?
Vooral als waarschuwing voor mensen die net een bedrijf zijn gestart of willen starten en zonnepanelen hebben. Je kunt zomaar onverwachts in de KOR terechtkomen zonder dat je het doorhebt!

De Belastingdienst: "Leuker kunnen we het niet maken, makkelijker dus kennelijk ook niet."



Terug