Een kijkje achter de schermen


16 Jul 2024

Een kijkje achter de schermen

Wat is een website zonder portfolio?

Niet heel aantrekkelijk, denk ik. Of misschien wel aantrekkelijk, maar dan heb je eigenlijk alleen je eigen site om te laten zien wat je zoal kunt.

Maar ja, zo’n groot portfolio heb ik nog niet. Alleen wat studieprojecten, vier stuks, en natuurlijk mijn eigen site waar je je nu op bevindt. En daar zat het probleem: twee van de vier stonden niet meer live zoals dat heet. Vanuit de opleiding heb ik namelijk geleerd deze live te zetten, oftewel te deployen, via een platform dat Heroku heet. Maar zoals veel diensten tegenwoordig, is ook Heroku volledig betaald geworden. Dus heb ik mijn projecten daar een jaar geleden afgehaald en hadden de laatste twee studieprojecten daardoor geen live website meer.

Dan zou je misschien denken: "Ja, en dan zet je ze toch ergens anders op of je betaalt ervoor." Betalen vind ik op zich niet zo erg, maar voor studieprojecten waar heel sporadisch naar wordt gekeken, vind ik dat wat zonde. Ergens anders deployen, goed idee! Dus hup naar Vercel, zou je denken. Maar zo werkt dat niet, want projecten die inmiddels drie jaar oud zijn en niet geüpdatet zijn, kun je niet zomaar live zetten.

Dus dook ik maar weer eens lekker in die oude code, waarvan je dan eerst denkt: "Mijn hemel, wat deed dit ook alweer allemaal?" Nu was mijn laatste studieproject meer even puzzelen om de database, die ik gelukkig nog had, en de statische bestanden (afbeeldingen, JavaScript en styling) goed te laten draaien. En dan kun je gelijk testen hoe goed je je eigen documentatie drie jaar geleden hebt geschreven, want als je aan de hand van je documentatie niet snapt hoe je opnieuw een AWS S3 bucket (voor de afbeeldingen) opzet, dan heb je dus niet goed gedocumenteerd.

deployment

Nu had ik op zich wel goed gedocumenteerd, maar dat laatste project, wat tevens het afstudeerproject was, was zo uitgebreid. Dan moet je wel nadenken: is het de tijd waard om dat helemaal weer 100% te laten werken? Nee, dat vond ik dus niet. Dus ik heb hier en daar wat aanpassingen gedaan zodat hij via Vercel werkte en je, mocht je dat willen, een goed idee van dat project kan krijgen via de weer live staande site: Postfly Jouw Online Drukkerij.

En dan mijn een-na-laatste project van de opleiding, dat was een receptenmanager. Nou, die was dus helemaal verouderd, dus daar moest ik redelijk wat aan sleutelen, maar dat was wel makkelijk te doen met een beetje internethulp hier en daar. Helaas was ik niet zo slim om een backup van de database te maken, waardoor er nu maar drie recepten op staan. Ach er zijn ergere dingen.
Maar dankzij het updaten van dit project kreeg ik wel weer wat feeling met een ander Python-package dat ik al een tijd niet meer gebruikt had: Flask. Ik zal je in deze blog niet vervelen met alle developmenttermen.

Maar internethulp, wat bedoel ik daar dan mee? Nou, andere developers die projecten uitleggen via YouTube en ook ChatGPT. Over ChatGPT is de laatste tijd nogal veel te doen. Je kunt er van vinden wat je wil. Persoonlijk denk ik niet dat het developers compleet gaat vervangen, maar dat het meer een handige hulp bij het programmeren kan zijn, als je weet hoe je het moet gebruiken. Maar goed, dat geldt voor een zoekmachine als Google net zo goed. Als je niet de juiste zoektermen gebruikt, krijg je een hoop nutteloze resultaten.

Nou, conclusie van deze blog: al mijn studieprojecten staan dus nu weer live. Je kunt ze vinden op mijn portfolio.

En denk je nou: "Ach, dat ziet er best goed uit en ik ben ook wel toe aan een nieuwe website of een update van mijn website," neem dan gewoon contact met mij op via mijn contactpagina.



Terug