Japans Koken: Poké Bowl en Tamagoyaki


13 Jul 2024

Japans Koken: Poké Bowl en Tamagoyaki

Wie mij een beetje kent of de ‘Leer mij kennen’ pagina heeft gelezen, weet inmiddels dat ik van koken hou. Voornamelijk Japans, omdat wij dat zowel lekker als gezond vinden en, niet geheel onbelangrijk, de kinderen dit ook goed eten.

Dus wat doe je dan op een regenachtige vrijdag aan het begin van de zomervakantie? Dan duik je de keuken in voor een heerlijke poké bowl, genoeg voor het avondeten en de lunch voor de volgende dag. En met "de keuken induiken" bedoel ik ook echt wel een paar uurtjes bezig zijn.

Een poké bowl bij mij bestaat uit: sushirijst, komkommer, wortel, avocado, edamame bonen, en afhankelijk van de dag zalm, garnalen, tempeh of tofu. Maar één ingrediënt dat er altijd in zit, is tamagoyaki. Tamago wat? Tamagoyaki, dat is Japanse gerolde omelet.

tamagoyaki_2

Ik gebruik daarvoor dit recept van Sushitotaal:

Ingrediënten voor het maken van tamago:

  • 6 losgeklopte eieren
  • 125 ml dashi
  • 2 el suiker
  • 1 tl zout
  • 1 el sake
  • 1 el mirin
  • sesamolie

Keukenbenodigdheden:

  • Een tamagopan
  • Een kom
  • Een vork of een garde
  • Een spatel
  • Keukenpapier
  • Een mes

Bereidingswijze:

  1. Doe de eieren en alle ingrediënten behalve de olie in een kom en roer alle ingrediënten goed door elkaar. Gebruik hiervoor een vork of een garde.
  2. Verhit de olie in de tamagopan. Verwijder overtollige olie met keukenpapier.
  3. Doe een beetje van het eimengsel in de pan om de temperatuur te testen. Als het sist, is de pan heet genoeg. Voeg een deel van het mengsel toe zodat de bodem dun is bedekt.
  4. Bak op matig vuur totdat de bovenkant begint te stollen en de randen licht bruinen.
  5. Vouw de omelet op naar je toe. Gebruik hiervoor een platte spatel.
  6. Schuif de gevouwen omelet naar de verre kant van de pan (van je af).
  7. Voeg wat olie toe op de onbedekte bodem van de pan. Doe genoeg eimengsel in de pan om de bodem te bedekken. Til de gevouwen omelet een beetje op zodat het eimengsel onder de opgevouwen omelet loopt.
  8. Wanneer het eimengsel stolt, vouw het dan naar je toe. Vouw de eerste rol mee.
  9. Vorm de omeletrol door die zachtjes tegen de opstaande rand van de pan te duwen. Herhaal totdat al het eimengsel is gebruikt.
  10. Haal de pan van het vuur en laat voor het snijden afkoelen.

tamagoyaki_1

Nou, en hier heb je dan ook gelijk het antwoord waarom het gelijk een middagje keuken wordt. Daarnaast bak ik de edamame boontjes nog in sesamolie, marineer ik de zalm in sojasaus en sesamolie, en moet ik de avocado, komkommer en wortel nog snijden of raspen. Inmiddels heb ik het mezelf iets makkelijker gemaakt door wortel julienne in een zakje te halen.

Maar goed, die tijd is het me zeker waard, want iedereen vindt het grotendeels lekker, het is gezond en het vult goed. Een mooi begin van de zomervakantie zou ik zeggen, nu moet alleen het weer nog meewerken.



Terug